NOS Teletekst 819

Op teletekst is pagina 819 een veelbezochte bladzijde: de stand van het eredivisie voetbal. Gek genoeg hebben veel mensen de neiging om die bladzijde verscheidene keren op te zoeken, terwijl ze de stand allang weten. Het toont de populariteit van het voetbal en met name de Nederlandse competitie. Hoe meer de competitie op haar eind loopt, hoe meer het wordt bekeken. Zeker als de strijd heel spannend is en de clubs heel dicht bij elkaar staan, is dit het geval.

De aantrekkingskracht

De charme van deze pagina is dat je altijd een overzicht hebt van de huidige situatie. Als een wedstrijd is afgelopen wordt de stand meteen bijgewerkt, ook als andere wedstrijden nog bezig zijn. Maar het is niet alleen de snelheid van beschikbaarheid die een rol speelt. Het kijken naar de stand is het begin van rekenwerk. Wat gebeurt er als mijn favoriete club volgende week wint en anderen verliezen? Hoe groot is de voorsprong of achterstand? Wat moet mijn favoriet doen om kampioen te worden of niet te degraderen? Als je lievelingsclub hoger staat dan verwacht, dan vult de stand je met trots over de prestaties. Als de favoriet heel laag staat, zit je te rekenen hoeveel punten ze nog kunnen halen en of het nog haalbaar is om hogerop te komen.

Zichtbaar na afloop

Het is opvallend dat de eindstand van de Nederlandse competitie nog lang zichtbaar blijft als de competitie allang is afgelopen. Bij andere sporten is die eindstand allang verdwenen, maar bij het voetbal kun je de hele zomer er op terugblikken. Slechts weinigen zullen dat doen, maar blijkbaar is er toch animo voor, waardoor de NOS heeft besloten de stand de hele periode te laten staan. Pas als het nieuwe seizoen begint (meestal begin augustus), schakelt de NOS over naar een nieuwe stand.

De stand

Hoe de stand is opgebouwd is voor de meeste mensen bekend. Hoe meer punten je hebt, hoe hoger de club staat. De punten zijn genoemd in de één na laatste kolom. Dat klinkt niet helemaal logisch als je er voor de eerste keer naar kijkt, maar dat is hoe het werkt. Het cijfer voor de clubnaam geeft de positie aan. Dat loopt van 1 tot 18. Het eerste cijfer na de clubnaam geeft het aantal gespeelde wedstrijden aan. Het tweede cijfer is het aantal gewonnen wedstrijden. Voor elke gewonnen partij krijgt de club drie punten. Het derde cijfer geeft aan hoe vaak er gelijk is gespeeld. Hier krijgt men voor één punt per wedstrijd voor. Het vierde cijfer geeft aan hoe vaak er verloren is. Een verlies levert nul punten op. Als je alle punten bij elkaar optelt, krijg je het aantal in de vijfde kolom na de naam. De laatste kolom geeft het aantal doelpunten weer. Voor het streepje het aantal doelpunten dat je zelf hebt gemaakt, na het streepje het aantal dat de tegenpartijen tegen jou scoorden. Het verschil daartussen wordt het doelsaldo genoemd. Als twee clubs evenveel punten hebben, staat de partij met het beste doelsaldo toch hoger op de ranglijst. Er zijn jaren geweest dat de kampioen werd vastgesteld op doelsaldo omdat een paar clubs evenveel punten hadden behaald.