NOS Teletekst 818

Dit is misschien wel de meest bekeken bladzijde van NOS teletekst. Het is de bladzijde met het programma en de uitslagen van de Nederlandse eredivisie. Vooral tijdens de wedstrijden wordt er vaak gekeken om te zien wat de tussenstanden zijn. Lang niet alle fans bekijken alle wedstrijden live of luisteren aan de radio. Teletekst pagina 818 geeft ze de kans om snel te kijken hoe de stand van zaken is.

Veel voetballiefhebbers

De populariteit van deze pagina is het gevolg van het enthousiasme voor het voetbal. Vele Nederlanders houden zich er mee bezig. Zelfs de zogenaamde neutrale toeschouwer wil weten wat er gebeurt. De neutrale toeschouwer is iemand die liefhebber is van het spel, maar zich niet verbonden weet aan één club. Daarvan zijn er genoeg in ons land. De meeste fans zijn aanhangers van één club, meestal de club uit de regio waar ze wonen. De grote teams Ajax, PSV en Feijenoord hebben aanhangers door het hele land zitten. Als er tegen naburige teams wordt gespeeld, is er extra interesse in de uitslagen. Dat zijn de streekderby’s waar veel supporters extra warm voor lopen. Zo staat de wedstrijd tussen Heerenveen (Friesland) en FC Groningen bij de fans bekend als het “kampioenschap van het noorden”: wie is de beste van de noordelijke provincies. Een zelfde sentiment speelt bij veel andere clubs uit naburige steden.

Groene en blauwe cijfers

De aanvangstijd van een wedstrijd staat er altijd bij. Vooraf staat er geen stand, maar dan zie je twee groene streepjes. Achter elke partij staat er één. Zo gauw de wedstrijd begint, veranderen de streepjes in een blauwe 0. Het getal achter de club geeft aan hoe vaak ze gescoord hebben. Het is een kwestie van kijken om te zien wie er voor staat. De club met de meeste doelpunten staat voor. Zolang de cijfers in het blauw worden weergegeven, is de wedstrijd nog niet afgelopen. Dat is voor veel fans een tijd van hoop of vrees. Als je favoriete club voor staat, dan hoop je dat ze geen tegendoelpunten meer krijgen. Tegelijkertijd vrees je dat dat wel gebeurt. Uiteraard speelt dat het meeste als het verschil in doelpunten één is, of als ze nog gelijk staan. Als de cijfers groen worden, is de wedstrijd voorbij en is het duel beslist. Tegen het einde van de wedstrijd kijken veel supporters daarnaar: is het afgelopen? Zo niet, dan wordt de spanning nog even gerekt. Als het wel is afgelopen, kan er gejuicht worden of verdriet of opluchting, afhankelijk van het resultaat van je eigen partij of die van de directe concurrenten.

Het hele weekend

Tegenwoordig zijn de wedstrijden van de eredivisie uitgesmeerd over het hele weekend. Dat heeft vooral te maken met televisie inkomsten. Als de wedstrijden na elkaar worden gespeeld, kan er meer live worden vertoond. Met alle reclame-inkomsten voor de tv en de clubs tot gevolg. Op vrijdagavond is er één wedstrijd. Op zaterdag drie tot vijf, maar die beginnen niet allemaal tegelijk. Zondagmiddag beginnen de duels ook op verschillende tijdstippen. Het gevolg voor teletekst is dat er al die tijd steeds weer wordt gekeken naar pagina 818, ook al is er maar één wedstrijd aan de gang. Een veelbekeken pagina dus, en dat zal de komende jaren niet veranderen.