NOS Teletekst 801

Teletekst pagina 801 geeft een overzicht van alle nieuwtjes rond het voetbal. Bij bijna alle rubrieken van teletekst geeft de eerste pagina een opsomming van het belangrijkste nieuws en bij de 800-serie is dat ook zo. Als je alleen het programma of de stand wilt weten, toets je meteen 818 of 819 in. De meeste gebruikers weten dat uit hun hoofd en slaan pagina 801 over. Maar de rest van het voetbalnieuws zie je op bladzij 801.

De koppen van het nieuws

Wat je op bladzij 801 ziet, kun je vergelijken met de titels van artikelen. Je kijkt de titels na. Als je iets interessant lijkt, toets je het nummer van de pagina in dat achter de titel staat. Dan kom je bij de desbetreffende pagina uit en kun je het bericht lezen.

Welke pagina’s worden vermeld

De vaste pagina’s van de wedstrijden van de Nederlandse competitie of de stand (818 en 819) worden nooit vermeld. Als men al een opvallende uitslag wil weergeven, wordt er verwezen naar de bladzijde waarin een kort verslag staat van de wedstrijd (ergens tussen de 820 en 828). De meeste ruimte wordt gegeven voor berichtjes om de wedstrijden heen. Dan gaat het om ontslagen of aanstellingen van trainers, of eventuele blessures of schorsingen van spelers. In de transferperiode staat er vaak ergens een overzicht van spelers die zijn gekocht of verkocht. Bladzij 801 noemt dan de plek waar dat genoemd staat. De meeste van dit soort berichten begint op bladzij 802 en loopt door tot 808 of 809. Deze berichten gaan niet alleen over de Nederlandse competitie. Belangrijke wijzigingen bij de grote Europese competities worden ook vermeld. Tot de grote competities worden de competities gerekend van de landen Spanje, Italië, Engeland en Duitsland. Van de landenteams is het breder. Daar worden de coaches van veel meer landen genoemd als ze aangesteld of ontslagen worden. Gek genoeg worden spelers nooit ontslagen. Als ze het niet meer goed doen, worden ze verkocht of spelen ze in het tweede elftal. Maar de contracten lopen altijd door.

Europese wedstrijden

Naast de gewone competitie zijn er nog andere belangrijke wedstrijden. Hier vallen de Europese competities van de Champions League en de Europa League voor clubteams onder. Uiteraard heeft men ook aandacht voor landenwedstrijden: de kwalificatiereeks en al helemaal als de grote toernooien bezig zijn. Op pagina 801 verwijst men dan naar de pagina’s waar alle uitslagen staan, evenals de bladzijden waar een kort verslag staat van de wedstrijden van de Nederlandse deelnemers. Bij de grote landentoernooien (dus het Wereld Kampioenschap en het Europese kampioenschap) staat er een verslag van elke wedstrijd op teletekst. Deze pagina’s beginnen bij 808 of 810. Dat wisselt nog wel eens. Daarom is het goed om eerst 801 te bezoeken om te zien waar het verslag precies staat.

Bekerwedstrijden

In sommige weken wordt er Europees niet gespeeld, maar is het de beurt aan de nationale beker. Daar geldt hetzelfde voor als bij de Europese wedstrijden. In de dagen voorafgaand aan de wedstrijden kun je het speelschema al zien. Kijk op 801 om te zien waar het vermeld wordt.