NOS Teletekst 704

Pagina 704 van teletekst geeft een overzicht van het weer voor de komende vijf dagen. Pagina 702 geeft een landkaart met de temperatuursverschillen per regio, maar alleen van vandaag. 703 is een bladzij met wat meer informatie, meer tekst dus, eveneens vooral over vandaag. Daarom wordt er vaak gekeken naar 704. Dan kun je vooruit kijken naar de komende dagen. Handig als je in het weekend een dagje uit wil, dan kun je zien of dat een goed idee. Als er veel regen voorspeld wordt, kun je misschien beter een week wachten. Andersom kan natuurlijk ook: als het schitterend weer lijkt te worden, is dat reden om nu meteen het komende weekend op pad te gaan en een bezoekje aan het strand te plannen.

De opbouw

Pagina 704 geeft de basiselementen van het weer aan. Die staan in kolommen onder de dag zodat je kunt zien wat je de komende dagen kunt verwachten. Helaas zijn de verschillen in regio niet zichtbaar. De bladzijde geeft de gemiddelden aan die voor het hele land gelden. Je kunt dus niet zien of het noorden meer zon krijgt dan het zuiden (of juist andersom).

De hoeveelheid zon
Als eerste wordt aangegeven hoeveel kans er is om de zon te zien. Dat wordt weergegeven in procenten. De waarden staan altijd tussen 10% en 90%. Een getal van 0% of 99% zul je nooit aantreffen, omdat er rekening wordt gehouden met een stuk onvoorspelbaarheid. Toch kun je er bijna zeker van zijn dat als er 10% staat, je de zon die dag niet zult zien.

De hoeveelheid regen

De tweede regel gaat over de kans op regen. Deze wordt ook weergegeven in procenten. De uitleg over de procenten van regen zijn dezelfde als die van de zon: alles staat tussen de 10% en de 90%, vanwege dezelfde reden.

De temperatuur

Geen procenten dit keer, maar het aantal graden celsius. Die kan men vrij nauwkeurig berekenen. Grote afwijkingen komen niet voor. Plaatselijke verschillen kunnen wel. De minimumtemperatuur is de temperatuur ’s nachts. De maximum temperatuur is overdag, rond de middag. ’s Morgens en ’s avonds zit het er tussenin.

De wind

Tenslotte wordt de wind genoemd. Dan gaat het om de windkracht en om de richting. Hoe hoger de windkracht, hoe sterker het waait. Windkracht 1 of 2 voel je amper. Vanaf windkracht 8 wordt het een heuse storm.