NOS Teletekst 101

Pagina 101 van NOS teletekst geeft een overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten. Het is alsof je in één bladzijde de koppen ziet van de belangrijkste nieuwsberichten. Geen verdere inhoud, want die staan verderop in teletekst. Zo weet je meteen wat er gebeurd is.

Startpagina

Degenen die het nieuws willen bekijken, starten op deze pagina. Eerst het overzicht, dan verder kijken naar de inhoud. Veel afdelingen op teletekst hebben vaste pagina’s, maar dat geldt niet voor de afdeling nieuws. Het hangt er gewoon van af wat er die dag gebeurd is. Tijdens de dag kunnen de pagina’s vernieuwd worden. Pagina 101 kan mee veranderen als dat nodig is.

Redactie

De redactie is helemaal in handen van de NOS. Je ziet daarom ook dat de inhoud meegaat met de journaals op radio en tv. Het verschil is dat je het nieuws op teletekst op elk tijdstip kunt bekijken. Bij de radio en tv wordt het nieuws alleen op bepaalde vaste tijdstippen uitgezonden. Dat is nog steeds vrij vaak (op de radio zelfs elk uur), maar niet continu.

Selectie

teletekst 101Pagina 101 geeft een selectie aan van de gebeurtenissen. Niet elke teletekst pagina over het nieuws wordt vermeld. Alleen de belangrijkste zaken worden genoemd. Als je een compleet overzicht wilt de nieuwspagina’s, moet je naar pagina 102 en 103 gaan. Op bladzij 102 staat al het nieuws van het binnenland, en op bladzij 103 zie je een overzicht van alle pagina’s over het buitenlandse nieuws. 101 bevat een selectie uit beide groepen.

Sportnieuws

Normaal gesproken staat al het sportnieuws in de afdelingen 6 en 8. In sommige gevallen wordt er op bladzij 101 naar verwezen. Dat gebeurt niet veel, maar bij groot nieuws wel. Bij groot nieuws moet je denken aan kampioenschappen of een uitzonderlijke prestatie van een Nederlandse sporter.

De opzet

De opzet van de pagina is simpel. In het blauw staat de tekst/titel van een nieuwsfeit. Daarachter staat in het geel de pagina waar je verder kunt lezen. Het nummer van die pagina kun je met de afstandsbediening intoetsen. Dan springt teletekst vanzelf over naar de bladzij waarop meer informatie wordt gegeven. Het blijft beknopte informatie. Teletekst geeft op elke pagina 10 tot 12 regels tekst met de belangrijkste gegevens. Achtergrondinformatie kun je hier niet vinden, alleen de korte feiten. De titels op pagina 101 hebben 35 tekens (inclusief spaties). Langer kunnen de titels dus niet zijn. Als ze korter zijn, worden ze aangevuld met puntjes. Die lopen door tot het paginanummer te zien is. Hierdoor vergis je je niet in de pagina. Als de puntjes niet door zouden lopen, kan je oog makkelijk verspringen naar en andere regel en dan kun je het verkeerde nummer intikken.

Onderste regels

Er staan nog twee regels onder. De eerste is een verwijzing naar bladzijde 102 en 103 voor volledige overzichten van het binnenlands en buitenlands nieuws. De tweede zijn de gekleurde knoppen die overal bij teletekst onderaan te vinden zijn. Ze functioneren als snelkoppeling naar bijvoorbeeld de rubrieken sport en het weer. De kleur waarin het woord staat, komt overeen met de kleur knop op je afstandsbediening. Zo kun je makkelijk schakelen naar een andere groep.