De werking van teletekst

Het idee van teletekst is simpel. Het is een informatiesysteem dat gebruik maakt van de binaire codes om teksten door te geven. Het gaat puur om teksten en dat betekent dat de techniek verhoudingsgewijs niet zoveel hoeft te kunnen. Simpel maar doeltreffend. Geen ingewikkelde grafische werken of foto’s, alleen maar codes voor cijfers, letters en leestekens. Meer is niet nodig. Eenvoudig maakt het systeem bovendien goedkoop.

Heldere indeling

De teksten zijn eenvoudig ingedeeld in rubrieken voor nieuws, sport, weer, programma’s en een paar andere zaken. De nummering volgt de rubrieken. Het eerste cijfer van een pagina geeft aan in welke rubriek het hoort. De laatste twee cijfers geven de pagina aan binnen de rubriek. Links bovenaan elke pagina staat het nummer. Door de cijfers op je afstandsbediening in te toetsen, kom je bij de juiste pagina terecht. In de overzichten staan de koppen met het juiste paginanummer erbij.

Weergave

De tekst is sober. De kleuren van de tekst zijn ook sober. Alles staat in het teken van de leesbaarheid. Verreweg de meeste tekst is geel of blauw (cyaan) tegen een zwarte achtergrond. De eenvoud van weergave is een belangrijke factor voor het succes van teletekst. Makkelijk te lezen, snel te vinden.

Inhoud

Niet alleen de weergave is sober. De inhoud is dat ook. Basale feiten, weinig tekst die je snel kunt lezen. In drie alinea’s worden de kerngegevens neergezet. Daardoor ontbreekt alle achtergrondinformatie, maar de lezer weet meteen hoe de stand van zaken is. Simpel en doeltreffend. Bovendien is het elke keer verrassend hoe snel alles op teletekst te lezen is. Door de korte teksten is het bijna meteen bijgewerkt als er iets te melden valt. Een filemelding of een voetbaluitslag is direct zichtbaar. Dat kunnen weinig andere media zeggen. Dit is vanaf het begin van teletekst al zo geweest. Het is een formule die nog steeds standhoudt.