De voordelen van teletekst

Teletekst is in de eerste plaats een nieuwsmedium. Natuurlijk is het tevens een verlengstuk van de televisie, zodat alle programma’s van de zenders er op te vinden is. Dit maakte teletekst een prima vervanger van de televisiegids. Maar tegenwoordig heeft die functie ingeboet door alle nieuwe televisiesnufjes die de overzichten ook op andere manieren zichtbaar kunnen maken. Maar zoals gezegd is teletekst vooral een nieuwsmedium. In die hoedanigheid heeft het grote voordelen. Die voordelen zijn blijven bestaan, ondanks alle nieuwe ontwikkelingen op gebied van techniek en media.

Kort en krachtig

Wie geen zin heeft in lange teksten kan uitstekend bij teletekst terecht. In hooguit drie alinea’s worden alle gegevens neergezet. Geen lange leestijd, maar binnen een minuut heb je de pagina doorgenomen. Zo kun je heel snel een boel informatie tot je nemen. Als de reclame van een programma begint, kun je overschakelen naar teletekst, een aantal pagina’s doornemen en dan weer op tijd teruggaan om het vervolg van het televisieprogramma te zien.

Overzichtelijk

Bij de eerste pagina’s van een rubriek kun je in één overzicht de belangrijkste feiten zien. Het maakt niet uit of het over het nieuws gaat of over sport. Je ziet bovendien meteen waar je verder kunt lezen.

Nummering

Het zoeken zelf gaat ook makkelijk. Door de pagina’s te nummeren, hoef je geen tekst in te typen met de kans op spelfouten (een gevaar bij het zoeken op internet naar informatie). Drie cijfers is voldoende. Vergissen is niet zo erg, want corrigeren gaat snel.

Snelheid van verschijnen

Bijna geen enkel medium kan tegen teletekst op bij het verschijnen van nieuws. Dat komt vooral doordat de teksten zo kort zijn. Daar hoef je niet lang aan te schrijven. Dat betekent dat een nieuw artikel binnen een paar minuten op teletekst kan staan. Je merkt dit het beste bij de sportuitslagen. Een wedstrijd is nog niet afgelopen of een kort verslag staat al paraat. Het zijn deze voordelen waarbij teletekst het nog altijd wint van veel andere media. Daarom heeft het zijn plek behouden in een steeds veranderend medialandschap.